9 Eylül 2011 Cuma

Süper Lig Başlıyor!


Şike, Beşiktaş Adliyesi, Metris, TFF; son 3 ayda malesef en çok duyduğumuz kelimeler oldu, bir çok spor adamı mahkemeye sevkedildi ve yargıyı bekliyor, Süper Kupa oynanamadı, ligler ertelendi ve son olarak çok hazırlıksız bir şekilde statü değişikliğine (Play-Off) gidildi.

Liglerin başlamasına saatler kala 18 takım hakkında kısa kısa yazmak istedim..

ANKARAGÜCÜ: Süper Lig'in en karışık takımı sezon öncesinde yine bir yönetim krizi yaşadı ve Gökçek yönetimi kulüpten ayrıldı, Cengiz Topel başkanlığa geri döndü, kriz sürecinde takımın önemli yıldızları Adem, Sapara, Vittek, Bednar, Fatih Tekke ve Tita gitti. Son olarak teknik direktörlüğe Ziya Doğan getirildi, transfer yasağı nedeniyle Ziya hoca eldeki futbolcular ve geri çağrılan eski futbolcularla mücadele edecek, en azından devre arasına kadar bu böyle sürecek. Mevcut kadroda Ankaragücü'nün özellikle forvet mevkisinde çok sıkıntı yaşayacağı kesin, Turgut Doğan ve Ergin Keleş dışında o bölgede oynayabilecek futbolcu kalmadı.
XI: Senecky; Uğur Uçar, Rajnoch, Aydın Toscali, Özgür Çek: Hürriyet, T.Weeks, Murat Duruer; Serdar Özkan, Ergin Keleş, Tonia Tisdell

BEŞİKTAŞ: Şike soruşturması, Avrupa kupası belirsizliği, Ersan ve Bebe'nin uzun süreli sakatlıkları sezon öncesinde hepimizin moralini bozdu. Transferde bu sezon geleceğe dönük ve yerli oyuncu ağırlıklı bir politika yürütüldü, yeni gelen futbolcuların çoğu rotasyona dahil olacak, Fernandes, Egemen ve Ersan hariç direk A takımda oynayacak oyuncu transfer edilmedi, sağ bek mevkisine bu tür bir oyuncu alınabilirdi.
XI: Cenk; İ.Toraman, Sivok, Egemen, İsmail; Necip, Ernst, Fernandes; Quaresma, Almeida, Simao

BURSASPOR: Bursa'da transfere bu senede geç kalındı ve belkide takımın Avrupa'dan elenmesine sebep oldu, şampiyon kadrodan tam 8 oyuncu ayrıldı, Muhammet Demir'den sonra altyapının diğer yıldızları Sercan, Eren ve Volkan da ayrıldı ama transferin son günlerinde olumlu transferler yapıldı, forvet mevkisi 3 kaliteli oyuncunun gelmesiyle güçlendi, Miller'in eksikliği hissedilmeyecektir, orta sahaya Adem ve sağ beke Chretien transferleri de oldukça iyi transferler.
XI: Carson; Chretien, İbrahim, S.Aziz, Vederson; Adem, Batalla, N'Diaye; Sestak, Tagoe, Ozan İpek

ESKİŞEHİRSPOR: Şike soruşturmasından etkilenen bir diğer takım, Bülent Uygun ve Ümit Karan'ın kulüple ilişkisi kesildi, tanıdık bir isim Skibbe takımın başına getirildi. Dede, Boyd ve Kamara gibi kaliteli isimler kadroya katıldı ama kaleci, stoper ve yaratıcı bir orta saha eksikliği olduğunu düşünüyor bazı taraftarlar.
XI: Ivesa; Koray, Sezgin, Diego, Volkan; Burhan, Pele, Alper, Dede; Boyd, Kamara

FENERBAHÇE: Mevcut kadroya bakarsak Süper Lig için yeterli bir kadro ama bu takım Şampiyonlar Lig'ine gitmiş olsaydı aynı şeyi söylemek pek mümkün olmayacaktı, Niang, Emenike ve Güiza'nın gitmesiyle forvet mevkisinde rotasyon imkanı azaldı. Stoch'un bu sezon daha etkili ve daha fazla forma şansı bulacağını düşünüyorum, keza Dia sakatlıklarından kurtulursa o da Niang'i unutturabilir.
XI: Volkan; G.Gönül, S.Kesimal, Yobo, Ziegler; Emre, Mehmet Topuz; Dia, Alex, Stoch; Semih

GALATASARAY: Şampiyonluk yarışı verecek takımlar arasında sezona en çok moralli başlayacak takım. Milli takımımızın yıldızı Arda Turan'ın gitmesine rağmen Galatasaray çok iyi bir transfer dönemi geçirdi, hem yabancı hem yerli kalitesi arttırıldı. Yeni yönetim, yeni kadro ve Fatih Terim'le TT Arena'da Galatasaray'ın bu sezon çok başarılı olacağını düşünüyorum.
XI: Muslera; Eboue, Ujfalusi, Servet, H.Balta; Kazım, Selçuk İnan, Felipe Melo, Riera; Sercan, Baros

GAZİANTEPSPOR: Avrupa'da açıkcası daha başarılı olacağını bekliyordum Gaziantepspor'un, belkide takım Avrupa'da erken elenmenin üzüntüsüyle biraz hedefsiz kaldı ve motivasyonunu kaybetti. Sezon öncesinde gerekli takviyeler yapıldı, baktığımızda fazla eksiği olmayan bir takım zaten Gaziantepspor'un, belki sağ bek mevkisine bir iyileştirme yapılabilirdi. Umarım ligdeki başarısını istikrarlı bir şekilde sürdürebilir Tolunay hoca ve futbolcuları.
XI: Karcemarskas: Elyasa, Nounkeu, Emre Güngör, Ivan; Wagner, Yasin Pehlivan, Ozan Has; Popov, Cenk Tosun, Olcan

GENÇLERBİRLİĞİ: Son yıllarda ligin en hedefsiz takımı diyebiliriz, bu senede Pektemek ve Orhan Şam'ın satışıyla kasaya giren yaklaşık 7-8 milyon €'ya rağmen önemli bir yatırım yapılmadı. Teknik direktörlüğe önce Giray Bulak sonra Fuat Çapa getirilen Ankara takımının bu senede alt sıralarda mücadele vereceğini düşünüyorum.
XI: Özkan; Efşan, Aykut, Curri, Sakıb; Azofeifa, Cem Can, Soner Aydoğdu; Ermin Zec, Tum, Oktay Delibalta

İBB: Son yıllarda belkide en büyük kadro değişimine uğradı İBB, başkan da değişti. Şike soruşturmasına adları karışan takımın iki yıldızı İbrahim Akın ve İskender'in kulüple ilişkileri kesildi, Tum ayrıldı, kiralık olan
Holosko ve G.Ünal da gidince Abdullah hocanın elinde forvet olarak Tevfik Köse ve Ali Güzeldal kaldı. Buna rağmen İBB bu bölgeye kaliteli transferler yaptı; Webo, Doka, Visca, Metin Akan. Defansa ve orta sahaya önemli hamleler yapılmadı, sol bek rotasyonuna Eren Aydın, stopere Milli Gineli oyuncu Kamil Zayatte (Konyaspor) dahil edildi ve orta sahaya Köln'den Taner Yalçın kiralandı. İBB'nin bu sezon yine çok tehlikeli ve zor bir takım olacağını düşünüyorum.
XI: Hasagic; Marcin Kus, Metin Depe, Zayatte, Ekrem; Holmen, G.Süzen, Efe; Doka, Webo, Ali Güzeldal

K.KARABÜKSPOR: Emenike satıldı ama geçen sezon rağmen daha geniş ve daha kaliteli bir kadro kuruldu, Rıdvan, Erkan ve Erdem gibi önemli kenar oyuncuları takıma dahil oldu, Emenike'nin gidişine rağmen takımın diğer önemli iki yıldızı Cernat ve Tomic takımda tutuldu. Bu sezonda Karabükspor'un ilk 10'da olacağını ve bunun için mücadele edeceğini düşünüyorum.
XI: Tomic; Erdem Özgenç, Deumi, Muhammet, Seric; Hakan Söyler, Ragued, Cernat; Mehmet Çakır, Shelton, İlhan Parlak

KAYSERİSPOR: Teknik direktör istikrarı ve transfer konusunda ligin örnek alınacak takımlardan biri Kayserispor'da bu sezon öncesinde Ziani'nin bonservis sorunu nedeniyle gelmemesi dışında önemli bir kayıp yok. Gurbetçi ve genç futbolcul ağırlıklı transferler yapıldı, takımın eski golcüsü Gökhan Ünal geri döndü ve orta sahaya Paraguay'li yıldız Riveros transfer edildi. İlk 5 yarışı için ilgili takımlardan biri olacaktır Kayserispor.
XI: Navarro; Pekarik, Eren, Khizanishvili, Hasan Ali; Abdullah, Furkan Özçal, Riveros; Amrabat, Gökhan Ünal, Cangele

MANİSASPOR: Sezon öncesinde geçen sezon bir çıkış yakaladıkları Hikmet Karaman'la yolları ayıran Manisaspor, eski teknik direktörü Kemal Özdeş'i takımın başına getirdi. Transferde önemli bir hareketlilik yaşamayan Ege ekibi büyük oranda kadroyu korudu. Her ne kadar lige ilk 8 hedefiyle başlasalarda, yine geçen sene gibi ilk 10'da olmayacaklarını düşünüyorum.
XI: İlker; Ömer Aysan, Akaminko, Dixon, Ferhat Çökmüş; Mehmet Güven, Bekir Yılmaz, Yiğit İncedemir; Yiğit Gökoğlan, Makukula, Simpson

MP ANTALYASPOR: Lige en hazır takım olarak gördüğüm Antalyaspor, bu sezon transferde çok doğru ve erken hamleler yaptı, son olarak taraftarın sevgilisi ve takımın lideri Tita takıma tekrar kazandırıldı, üstelik Tita bu sezon yabancı kontejanında yer almayacak, yerli futbolcu olarak sayılacak. Sıfır bonservisle takıma Mehmet Eren, Ali Tandoğan ve Musa Aydın gibi kaliteli yerli oyuncular dahil edildi ve Necati Ateş bu sezonda takımda kaldı. Antalyaspor'da dördüncü sezonunda Mehmet Özdilek ve futbolcularının Play-Off Avrupa Ligi için en önemli favori olduğunu düşünüyorum. Bütün bu güzel gelişmelere rağmen stadyum sıkıntısının bu sezonda sürmesi üzücü, umarım en kısa zamanda verilen sözler tutulur ve Avrupa futbolu için önemli bir şehir olan Antalya'ya ve Antalyaspor'a modern bir stadyum kazandırılır.
XI: Ömer; Ali Tandoğan, Deniz Barış, Ali Turan, Minev; Uğur İnceman, Kerem Seraş, Doğa Kaya; Mehmet Eren, Necati Ateş, Tita

MERSİN İY: Geçen sezon Nurullah Sağlam'in gelmesiyle bir çıkış yakalayan Mersin takımı Süper Lig'e kadar yükseldi. Geçen sezonun kadrosundan 10 oyuncu takımda kaldı, Nduka'yla beraber takımın Süper Lig'e çıkmasında büyük katkısı olan Adem Büyük ve Tonia Tisdell kiralık geldikleri için takımlarına dondüler. Transferde daha çok tecrübeli ve Süper Lig'i bilen futbocular transfer edildi, Nobre, Hakan Arıkan, Çağdaş, Zurita gibi. Transferin son gününde sol forvetteki eksikliği gidermek için NAC Breda'dan Ganalı yıldız Matthew Amoah transfer edildi.
XI: Hakan Arıkan; Erhan Güven, İbrahim Kaş, Çağdaş Atan, Nurullah Kaya; Zurita, Moritz, Yahia ; Nduka, Nobre, Amoah

ORDUSPOR: Genel olarak iyi bir transfer politikası yürütüldü, kaliteli yerliler ve çok önemli yabancı oyuncular transfer edildi, Dalmat ve Culio'nun bu takıma çok katkısı olacaktır. İlk sezon olduğu için belki biraz küme düşme korkusu yaşanabilir ama Samsunspor'la beraber Mersin İY'e göre ligde kalmalarını daha büyük bir ihtimal olarak görüyorum.
XI: Fevzi/Saso; A.Dereli, Garcia, Yalçın Ayhan, Murat Kalkan; Culio, Gosso, Ali Çamdalı; Dalmat, Stancu/F.Tekke, Ribeiro

SAMSUNSPOR: Yeni çıkan takımlar arasında tek teknik direktör değiştiren takım ve üstelik yabancı teknik direktör getiren takım. Sistem belirsizliği transferi de etkiledi Samsun'da. Stoper ve orta saha transferine ağırlık verildi ve bu sebepten kanatlarda sıkıntı yaşayabilir Petkovic. Hücuma dönük yerli oyuncu eksikliği de görülüyor takımda, yabancı kontejanıyla ilk 11 kurmak zor olacaktır.
XI: Ahmet Şahin; Lazar, Kemal Tokak, Bahia, Ergün Teber; Fink, Selim Teber, Dominguez; Bance, Zenke, Bülent Kocabey

SİVASSPOR: Şike soruşturmasında adı geçen bir diğer takım olarak Sivasspor da kötü bir sezon öncesi yaşadı. İki sene önceki başarıda payı olan futbolculardan kaptan Hayrettin hariç kimse kalmadı. Kadro olarak diğer takımlara göre geride görüyorum Sivasspor'u ve ilk 10'a girmelerini zor görüyorum bu sezonda.
XI: Borjan; Kerim, Faty, Navratil, Hayrettin; Grosicki, Cihan Yılmaz, Mehmet Nas, Cerny; Eneramo, Erman Kılıç

TRABZONSPOR: Egemen, Selçuk, Umut ve Jaja gibi geçen senenin başarısında büyük payı olan futbolcularını kaybeden Trabzonspor, Egemen hariç hemen hemen hepsinin yerini doldurdu ve geçen senelere göre daha alternatifli bir kadro kuruldu. Şampiyonlar Lig'inde iyi bir kura çekilmesine rağmen kadro olarak diğer takımların biraz gerisinde gibi görünüyor Trabzonspor. Bu sezon şampiyonluk için önemli favorilerden, defansta, özellikle stoperde biraz sıkıntı yaşanabilir sezon içerisinde, Giray takımın en kilit ismi olacaktır bu sezon.
XI: Onur/Tolga; Serkan, Giray, Celutska, Cech; Colman, Zokora; Volkan Şen, Sapara, Henrique; Burak Yılmaz

  • Play-Off Sampiyonluk Grubu Tahmini: Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe.
  • Play-Off Avrupa Ligi Grubu Tahmini: Bursaspor, Gaziantepspor, Kayserispor/Eskişehirspor ve Antalyaspor/İBB.
  • Ligde Kalma Mücadelesi Verecek Takım Tahmini:  Sivasspor, Manisaspor, Gençlerbirliği, Orduspor, Mersin İdman Yurdu ve Ankaragücü.
  • Gol Kralı Yarışı Tahmini: Baros, Alex, Semih, Almeida, Sestak, Boyd, Burak Yılmaz, Necati Ateş, Cenk Tosun
Bütün takımlara başarılar dilerim, stadyumlar dolsun ve güzel futbol izleyelim inşallah.

NOT XI: Yazılan 11'ler kişişel 11'ler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder