24 Kasım 2012 Cumartesi

Transfer Stratejileri



Beklenen (aslında sezon başında öncelikli ve bana göre yegane hedef olarak belirlenen) oldu ve Beşiktaş basketbol takımı Top 16'ya kaldı.Öncelikle bu şartlar altında bu takımı bu seviyede tutan herkese başta koça teşekkür etmek gerek. Ancak belirtmek gerekir ki sezon başı düşünülenden uzakta bir basketbol oynuyoruz. Erman Kunter'in aklında öncelikle savunmayı düşünen, savunmayla birlikte ayağa kalkıp hücumu da savunmaya endeksleyen bir takım vardı. Sene başındaki oyunlarda (özellikle Brose ve Partizan maçlarında) bunu sahaya en doğru şekilde yansıtan bir takım vardı ancak ondan sonraki dönemde özellikle Fenerbahçe maçından sonra sahada belirgin bir düşüş oluştu. Bunlar zaten her yerde bahsedilen şeyler, sıkıcı olmasına izin vermeden Top 16 ile birlikte yeniden kurgulamamız gereken takım stratejimiz ve buna göre oluşan transfer planlamamız hakkında konuşmak gerekir.

Takımdaki problemler aslında belli. İki ucu keskin bıçak Jerrels'tan başlamak gerek. Dünkü Brose maçını hariç tutacak olursak, Jerrels'ın aklında her zaman 'takımı oynatmak yerine birebir oynamak' düşüncesi var. Dün yaptığı 6 asist, yani takımı oynatma düşüncesi takdire şayan, ancak özellikle deplasmandaki Partizan maçında takımdan çok kendine oynaması düşündürücü. Muazzam şekilde sorumluluk alabilen birisi, bu açıdan takımdaki diğer oyunculardan net şekilde ayrılıyor, ama bu durum dünkü gibi kullanılırsa ortaya ikinci yarıdaki harika oyunumuz da çıkabilir, her topu birebir oynayarak kullanırsa takım bütünlüğü anlamında büyük sıkıntılar da doğurabilir. Yine de özellikle dünkü oyunu görünce Erman hocanın duruma el attığını düşünüyorum.Bir de ufak not : Eski formuna dönmesi kolay olmaz ama Can bu takıma çok şey katacaktır.

İkinci olarak uzun problemimize değinmek gerekir.Uzunlardan bahsedince bana göre en büyük hayal kırıklığı olan Dasic'le başlamalıyım.Ben uzunlar içinde saydım ancak hoca daha çok 3 numara için düşünüyor, aslında bu durum da oyununu hatrı sayılır derecede etkiliyor. Karadağlı oyuncu geçen seneki selefi, post-up'ı olmayan ancak şut tehdidi olan Erceg etkisi yaratması için transfer edildi belki de,ancak takıma bir türlü giremedi. Sebebi her ne olursa olsun, herkesin çok büyük beklentisi olan bu oyuncudan böyle kötü performansları şüphesiz hoca da beklemiyordu. Transfer bu pozisyona mı düşünülüyor bilmiyorum ama sanırım hoca Dasic ile yola devam etmeyecek. Bu potansiyele sahip bir oyuncu için çok üzücü bir durum.

Falker ise savunmada tam bir canavar. Top çalıyor, blok yapıyor,tam bir ribaunt canavarı ama... Aması çok büyük bir problem. Hücumda çok sınırlı. Sınırlı dediysem neredeyse hiç yok. Bütün bunlara karşın hocanın Falker ile devam edeceğini düşünüyorum, sanırım maddi şartlar bunu gerektiriyor. Küçük bir ihtimali de saklı tutmak gerekir.

Markota ise sezon başındaki silik görüntüsünden çok uzakta. Hücumda sorumluluk alıyor, şut tehditi olması onu özel kılıyor, savunmada ise ribauntlarda kariyeri boyunca zaten iyi durumdaydı. Eksisi psikolojik faktörlerden çok çabuk etkilenmesi. Ama dünkü maçta bu durumu lehine çevirerek (haksız teknik faulden sonra takımı ayağa kaldıran isimdi) 3. çeyrekte maçın bize dönmesini sağlayarak maçın kilit oyuncusu oldu.

Vidmar'dan çok fazla bahsetmeye gerek yok, eldeki şartlar doğrultusunda üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışıyor. Bu şartlar altında ondan daha iyisini bulamayacağımızı düşünüyorum, başka birini denemek rulet oynamak olacaktır.


3 numara pozisyonumuzda ise sıkıntılar olduğu aşikar. Beklentiyle transfer edilen Christopher sene başında çok formda bir görüntü çiziyordu, takımla birlikte o da düşüşe girdi. Son iki maçta da fena oynamadı, sorumluluktan kaçmadı, 20+ sayı attı. Ancak onun oyunda olmadığı dönemde o pozisyonda çok zorlanıyoruz. Hocanın genellikle 3 numarada denediği Dasic'ten bahsettim biraz, yine o pozisyondaki Serhat'ın geçen seneki formundan çok çok uzakta. Şartlar 3 numara transferinin olacağını gösteriyor, bekleyip göreceğiz.

Maddi şartlar uyarsa öncelikle Dasic'in gönderilip 3 numara transferi yapılacağını, daha sonrasında ise ihtimali çok çok düşük olsa da Falker'ın yerine uzun rotasyonuna bir oyuncu eklenebileceğini düşünüyorum.Tabi bu transferler yapılırken yazının başında da bahsettiğim gibi Top 16'ya çıkmamız tek hedef görülmüşse ve ondan sonrası bir nevi ekstra olarak düşünülmüşse transfer politikamız da buna göre şekillenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder