15 Aralık 2011 Perşembe

Kağıt Üzerinden Ötesi: Dağılın Ulan

Carvalhal, ideal sistemini oturtmaya başladı diyorsak eğer neler döndüğüne dair biraz konuşmak gerek. Nitekim sahada, maçtan önce yazılan dizilişlerden öte bir durum var.

Son yıllardan farklı olarak en net gelişim defansta. İyi/Kötü değerlendirmesi bir yana. Beşiktaş'ın ezbere sayılan bir geri dörtlüsü var. Egemen-Sivok tandemde; İsmail-Hilbert kanat beklerde. Hiçbirine itirazım olamaz. İyi veya kötü oynadıkları maçlar olabilir ancak şu ana kadarki performansları ile her 11'in ideal oyuncuları. Ekrem ve Toraman'ı bir süre daha defans yaparken görmesek fena olmaz hani.

Herkesin futbol görüşü farklı. "Benim" görüşüme göre maç orta sahada kazanılır veya kaybedilir. Sene başından beri en çok buna baktım ve son zamanlarda ideal kadroyu görür gibi oldum: Ernst, Fernandes, Veli, Necip.

Aurelio ve Simao'nun aynı anda sakatlık geçirmesi bu dörtlüyü zorunlu hale getirmiş olabilir ancak böyle kalsa çok "şık" olur. Ernst/Aurelio/Toraman ve Simao/Veli/Ekrem/Alves(?) kendi aralarında döndürülürse rotasyon da tamamdır. Bu sistem ile Fernandes ve Quaresma dışında "alternatifsiz" oyuncu kalmıyor. Ancak onların yerleri de kadro genişliği sayesinde "farklı tip" oyuncular ile de olsa doldurulur.

Kağıt Üzerinde anlatmak istediğim şu:

Hücum:



Hücum ederken bu diziliş hem takım anlamında yayılma, hem de bireysel niteliklerin ön plana çıkması açısından en uygun şartların hazırlanması demek. Veli ve Necip'in başarıyla oynadığını gördük bu rollerde. İkisi de kanatlara -beklere- yardımcı oluyor, top kesiyor ve hatta topu direk taşımayı da beceriyor. Ayrıca Fernandes'in oyun kurarken fazla baskı görmemesi gerek. Gençler öne çıkıp rakip orta sahayı iterek ona da yer açmış oluyor. Sağlı/sollu değişken oynamaları da mümkün. Ernst emniyet adamı.

Bu dizilişin en kritik noktası "Forvet"lerden birinin Quaresma olması durumunda ortaya çıkıyor. Sınırsız serbestlik ve kanada kilitli kalmama şansı var. Kaleye yakın Quaresma, Gol atan Quaresma. Son maçlarda iyiden iyiye görmüştük bunu, sonrası malum şanssızlık.

Defans:



Ülkenin en büyük futbol kilişesi: "Quaresma defansa yardım etmiyor yea" ise, ilacı da budur! Yine Veli ve Necip ikilisi kritik. Quaresma dönmüyorsa, beklerin yardımına orta sahalar koşar. Forvet ikilisinden biri hiç dönmese de olur, diğeri orta sahaya kadar gelse yeridir. Ki bence bu "işçilik" görevini Almeida sahadayken Quaresma yapar. Eğer Almeida sahada değilse Edu veya Pektemek yapmalı. Orta sahada kazanılan toplar hızla Cigano'ya kazandırılır. Böylece kendisi seve seve 5-6 çalım atar, çizgiye/kaleye gider. Takım hücuma geçene kadar zaman kazandırır.

İki sette de ortak nokta aynı, özellikle orta sahaların alanları kapatması ve sahaya en ideal biçimde dağılması. Kağıt üzerinde kadroyu nasıl yazarsak yazalım, şimdiye kadar görünen o ki en makul dağılım böyle oluyor. Oyuncular ve yerleri maçtan maça ve maç içinde değişir ancak mottomuz bellidir: "Dağılın Ulan!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder